Home

Afdrukken
Hits: 389

Pop van het Groot koolwitje, Pieris brassicae

Als ik aan een pop denk, denk ik aan een speleding voor kinderen. Mooie kleren aan, haartjes kammen, mee knuffelen en gaan wandelen in je eigen poppenwagen. Ouderwets toch. En het was vaak gezellig.

Doch deze pop is niet om te spelen. Nee, verre van. Het is een begin van een nieuw leven.

De in de zomer uitgekomen rupsen, hebben hun buik vol gegeten en zijn zover dat ze in een winterrust gaan. Er komt een metamorfose aan.

Als de rups eenmaal volgroeid is, is zijn maaltijd ook bijna op. De rups kruit op een voor hem veilige plek en begint zich in een soort draad te spinnen.  De rups verstopt zich op een rustig plekje. Dat kan zelfs in een kleine kier van een deur zijn.

In deze pop veranderd de rups in een prachtige vlinder. Deze pop is van het Groot koolwitje en is maar 3 mm groot. De vlinder vliegt van half april tot eind november. Op de voorvleugel, langs de vleugelrand, naar beneden lopende zwarte vlekken. Aan de onderzijde zijn ze licht geel. Het groot koolwitje vliegt meestal in 3 generaties, waardoor je lang kunt genieten van de vlinder. De vlinder legt gele eitjes, meestal vanaf de 2e generatie, daar van de eerste weinig nieuw leven voortbrengen. De eerste generatie is meestal kleiner dan de volgende generaties. Ook het aantal eieren wordt dan groter. De rupsen zijn opvallend en zitten vaak op koolsoorten. Zeer herkenbaar. Omdat de rups van het Groot koolwitje vaak wordt geparasiteerd, kan het voorkomen dat er weinig rupsen het volwassen stadium bereiken. Gelukkig haalt een aantal dat stadium wel en kunnen wij er van genieten.